5 raons per les quals el Saló del Manga ens fa millors joves lectors

Aquest cap de setmana els de l’Associació de Joves Lectors vam anar a visitar el Saló del Manga. Però no hi vam anar com a intrusos o turistes. Al contrari, per a molts de nosaltres, el còmic japonès ha estat una de les raons per les quals som àvids lectors. Aquestes són les 5 lliçons que ens enduem del Saló del Manga d’aquest any i que ens ajudaran a créixer com a associació.

1. Compartir comunitat

La comunitat que s’ha format al voltant d’aquestes obres literàries és forta: des dels espectacles de cosplay fins a les cues interminables davant de les parades de marxandatge i fideus ramen, hi ha motius de sobra per pensar que els més de 122.000 assistents del Saló del Manga estan orgullosos de la cultura nipona, i faran tot el possible per demostrar-ho. Veure tanta gent junta que comparteix curiositats i aficions és una de les coses que ens empeny a créixer com a associació i crear un espai de joves que comparteixen les seves experiències amb la lectura, incloent-hi el còmic.

2. Convidar sense prejudicis

El famós lema de les “abraçades gratuïtes” dona a entendre que el Saló del Manga és un lloc on tothom és convidat i rebut amb bon rotllo (fins que s’esgoten les entrades). Un cop a dins, constantment hi ha activitats en les quals participar. Fins i tot vam compartir unes rondes de vòlei improvisades amb uns joves a dins del recinte.

3. Explorar el que és divers

Malgrat que molts l’anomenem “còmic japonès” (inclòs nosaltres mateixos a l’inici d’aquest article), no hi ha res més internacional i divers que el manga. Molta gent considera el manga com un gènere, però amb el temps hem après que hi ha molts gèneres dins del manga. Pots trobar des dels més rocambolescos dilemes filosòfics fins a les trames més divertides i banals. Com passa amb la novel·la, en el manga tot hi cap. Fins i tot vam comprar adaptacions al manga d’algunes clàssiques.

4. Llegir per plaer i sense vergonya

Moltes associacions culturals defensen la literatura pels seus avantatges en l’educació dels joves. I tenen raó. Però nosaltres defensem la literatura per la literatura. Per el plaer que ens dona. Tenint l’oportunitat de llegir i viure 100 vides, per què ens hem de conformar amb viure’n una? Si llegeixes, atreveix-te a llegir manga. Tant si t’ha agradat com si no, la teva experiència serà més rica i extraordinària.

4. Superar la lectura

Una altra cosa sorprenent del Saló del Manga i que no es veu en altres esdeveniments literaris és que la majoria del recinte no està dedicat a parades de llibres. El manga és una cultura, i això vol dir que el menjar, els espectacles, el marxandatge, els artistes, les sèries de vídeo… són tan importants com el còmic.

Com a associació, també anem més enllà de la lectura i del llibre tradicional. Som una comunitat. I això vol dir que no només llegim, sinó que també compartim experiències. Organitzem jornades i esdeveniments, xerrem amb autors i professionals del llibre, vivim la lectura.

Com els assistents del Saló del Manga, ser diversos ens fa més grans. I la diversitat i l’entusiasme dels nostres socis fa possible que seguim fent la nostra feina. Així és com la comunitat del manga ens inspira a ser una millor Associació de Joves Lectors Catalans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *